Opleidingen – Apotheek W.F. van Heemskerck Duker – Hilversum

Apotheek W.F. van Heemskerck Duker

Kerkbrink 18 1211BX Hilversum Tel:035-6214141 Fax:035-6237362

Opleidingen

 • Apothekersassistent
 • Farmakundige
 • Apotheker
 • Apothekersassistent

  Klassikale opleiding
  De opleiding voor apothekersassistent is een driejarige opleiding op mbo-niveau die je bij verschillende ROC’s kunt volgen. ROC Utrecht, ROC Amersfoort en ROC Amsterdam zijn het dichtst in de buurt.

  Je kunt zelf kiezen hoe je dat wilt doen. Wil je leren en stage lopen via de beroepsopleidende leerweg (BOL) of liever leren en werken tegelijk via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). In beide gevallen leer je hetzelfde, alleen is de manier waarop verschillend. Je leert hoe je met patiënten omgaat en hoe je hen het beste kunt voorlichten over het gebruik van medicijnen. En wat er komt kijken bij het verstrekken van medicijnen. Daarvoor heb je kennis nodig van de werking en bereiding van geneesmiddelen. Ook leer je hoe je de administratie kunt bijhouden en hoe je de voorraad beheert.

  Tijdens de leerweg werken-leren – ook wel de duale variant genoemd – ga je meteen werken in een apotheekteam. Daarbij doe je meer praktijkervaring op dan wanneer je (een kortere) stage loopt. Bij de beroepsbegeleidende leerweg krijg je bij de meeste opleidingen ongeveer 30% theorie en 70% praktijk. Je carrièreperspectief ziet er goed uit, want het kan zijn dat je na je opleiding een vaste baan aangeboden krijgt bij de apotheek waar je gewerkt hebt.

  Voordat je aan de BBL kunt beginnen, moet je eerst als leerling bij een apotheek aangenomen zijn. Je moet dus solliciteren. Dit betekent ook dat je salaris krijgt. Hoeveel salaris je ontvangt, hangt af van waar je gaat werken. Voor meer informatie kun je surfen naar www.watdoejij.nl. Op deze site voor jongeren kun je informatie vinden over het beroep apothekersassistent en over de opleiding. Verder staan op www.watdoejij.nl korte praktijkverhalen van apothekersassistenten, een dagboek van een apothekersassistent en een quiz met vragen over de apotheek.

  Thuis studeren met het NTI
  Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer je studeert en in welk tempo. Je ontvangt het studiemateriaal thuis en hoeft geen rekening te houden met vaste lestijden. Je kunt naast het aanbevolen studietempo kiezen uit een versneld en een langzamer studietempo.

  Terug het vak in?
  Ook herintreders kunnen terecht bij het ROC. Je bent herintreder als je vroeger gewerkt hebt, maar de kaatste paar jaren niet. Je hoeft niet persé een opleiding voor apothekersassistente te hebben gevolgd. Herintreders adviseren wij de BBL-variant te volgen op het ROC.

  Naar boven

  Farmakundige

  Deze HBO-opleiding van 4 jaar is nieuw en kan voorlopig alleen aan de Hogeschool van Utrecht worden gevolgd. De propedeuse (1 jaar) is vooral bedoeld om kennis te maken met het werkveld en om de basiskennis en basisvaardigheden te verkrijgen. Vakgebieden waar je mee bezig zult zijn (in thematisch of projectgericht onderwijs): bedrijfsvoering, personeels- en financieel beleid, logistiek en planning. Het werkveld is breed, bijvoorbeeld apotheken en ziekenhuisapotheken, de farmaceutische groothandel, farmaceutische industrie, het opzetten van voorlichtingscampagnes, het ontwikkelen van een marketingstrategie.In de hoofdfase (3 jaar) wordt de theoretische kennis verdiept. Je vergroot je praktische kennis en vaardigheden o.m. door stages.
  In het 4e jaar sluit je de studie af met een afstudeeropdracht.
  Kijk voor meer informatie op de website van de Hogeschool Utrecht www.hvu.nl)

  Naar boven

  Apotheker

  Vooropleiding
  De profielen Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek geven rechtstreeks toegang tot de opleiding farmacie. De profielen Economie en Maatschappij en Cultuur en Maatschappij moeten worden aangevuld met de vakken Wiskunde B1, Natuurkunde 1 en Scheikunde 1. Met een VWO-diploma oude stijl met Natuurkunde en Scheikunde kun je eveneens farmacie studeren. Met dit diploma zijn de vakken Wiskunde, Biologie en Engels gewenst. Daarnaast kunnen andere diploma’s (bijvoorbeeld HBO propedeuse) toegang geven.

  Opleiding
  Om apotheker te worden moet je de universitaire studie farmacie volgen. De opleiding duurt zes jaar en is onderverdeeld in een bachelorfase en een masterfase, die beide drie jaar duren. Tijdens de studie onderzoek je de invloed van geneesmiddelen op het menselijk lichaam en leer je hoe je met behulp van geneesmiddelen ziektes kunt behandelen. In de bachelorfase leg je de basis voor de opleiding. Brede farmaceutische kennis, academische vorming en het opdoen van vaardigheden staan centraal. In de masterfase word je voorbereid op het beroep van apotheker.

  Inlichtingen
  Farmacie kan je studeren in Groningen en Utrecht. Voor meer informatie over deze studies kun je kijken op de websites van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht.

  Naar boven