Medische Encyclopedie – Apotheek W.F. van Heemskerck Duker – Hilversum

Apotheek W.F. van Heemskerck Duker

Kerkbrink 18 1211BX Hilversum Tel:035-6214141 Fax:035-6237362

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > kaliumchloride om in te nemen

Inhoud

kaliumchloride om in te nemen

Kaliumchloride bevat kalium, een mineraal. Mineralen en vitamines zijn nodig voor allerlei lichaamsfuncties. Ons lichaam kan deze stoffen zelf niet aanmaken. Daarom moeten we ze via ons voedsel binnenkrijgen. Als dit niet voldoende lukt kan het helpen vitamines en mineralen via medicijnen te gebruiken om de tekorten op te heffen.

Artsen schrijven kaliumchloride voor bij een tekort aan kalium in het lichaam.

Wat doet kaliumchloride om in te nemen en waarbij gebruik ik het?

Vitamine- en mineralengebrek

Voor voldoende vitamines en mineralen heeft u dagelijks gemiddeld tweehonderd gram groente en twee stuks fruit nodig. Ook volkorenproducten, vlees en vis bevatten belangrijke vitamines en mineralen.

De meeste mensen krijgen voldoende vitamines en mineralen binnen via hun voedsel. Kalium zit onder andere groente, fruit, aardappelen, vlees, brood, melk en noten.

Oorzaken
De nieren houden de hoeveelheid kalium in het lichaam constant. Heeft het lichaam te weinig, dan zullen de nieren minder kalium uitscheiden. Als er te weinig kalium in het voedsel zit, verminderen de nieren direct de uitscheiding van kalium. Te weinig kalium in het voedsel is meestal nooit de enige oorzaak van kaliumtekort. Meestal is er sprake van:

 • het gebruik van medicijnen, zoals plastabletten;
 • braken of diarree;
 • een ontregeling van diabetes (suikerziekte);
 • een hormoonbehandeling.

Verschijnselen
Meestal merkt u kaliumtekort niet of nauwelijks op. Bij een ernstig of langer durend tekort aan kalium in het lichaam kunt u last krijgen van spierslapte, duizeligheid, verwardheid en hartkloppingen.

Werking
Kalium is belangrijk voor de werking van enzymen en het evenwicht tussen zuur en base in het lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij de werking van spieren, zenuwen en het hart.

Kaliumchloride heft het kaliumtekort op. Het kan enkele dagen tot weken duren voor het effect merkbaar is.

Lees meer over vitamine- en mineralengebrek . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn maagdarmklachten en overgevoeligheid.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Te veel kalium in uw bloed (hyperkaliëmie). Dit merkt u meestal niet.

  Soms kunnen de volgende verschijnselen ontstaan:

  • Zwak of vermoeid gevoel
  • Tintelingen
  • Lage bloeddruk
  • Benauwd zijn
  • Spierverlamming of spierzwakte, zoals slappe benen of armen.
  • Uw hart klopt anders dan normaal (hartritmestoornis). Uw hart klopt te snel, te langzaam of niet regelmatig.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, maagpijn, diarree en winderigheid.

  Deze klachten komen bij de tabletvorm vaker voor dan bij de drank. De tablet innemen met veel water tijdens of na het eten vermindert de kans op deze bijwerking. Mensen met maagklachten: indien uw klachten verergeren, neem dan contact op met uw arts.

 • Zweertjes in slokdarm, maag of darmen. Dit merkt u aan bloederige diarree of zwarte, teerachtige ontlasting. Indien u een maag- of darmzweer heeft of heeft gehad: gebruik liever geen tabletten, maar gebruik de drank.

  Door deze beschadigingen kunnen bloedingen in maag en darmen ontstaan, vooral na het gebruik van tabletten. Stop bij bovenstaande verschijnselen met het gebruik en neem contact op met een arts. Bij een maagbloeding kan het voorkomen dat u bloed braakt. Neem dan onmiddellijk contact op met een arts. De drank heeft minder kans op maag- of darmzweren.

 • Heeft u een slokdarmstenose, een vernauwing van de slokdarm? Gebruik liever geen tabletten, maar gebruik de drank.

  De drank geeft minder kans op schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts.

 • Overgevoeligheid voor een van de hulpstoffen. Dit kan zich uiten in huiduitslag met galbulten en jeuk.

  Raadpleeg dan uw arts. Als u overgevoelig bent mag u dit medicijn daarna niet meer gebruiken. Geef daarom door aan de apotheker dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik kaliumchloride om in te nemen gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • De hart- en vaatmiddelen van de groep ACE-remmers en de groep angiotensine-II-blokkers en de kaliumsparende plasmiddelen spironolacton, triamtereen, amiloride en eplerenon. Bij combinatie met kaliumchloride kan de hoeveelheid kalium in uw bloed te hoog worden. U merkt dit aan lusteloosheid en hartritmestoornissen. U kunt de combinatie veilig gebruiken, als bij u regelmatig de hoeveelheid kalium in het bloed wordt gemeten.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap en borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Tablet.
 • Neem de tablet zittend of staand in met een groot glas water. Dit voorkomt dat de tablet blijft kleven en slokdarmbeschadiging geeft.
  Slik de tablet heel door, zonder kauwen.
 • Drank. Gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid een maatbekertje, maatlepel of doseerspuitje. Indien u de smaak vies vindt, kunt u de drank verdunnen met water of vruchtensap. Spoel na gebruik uw mond met water. Zo voorkomt u tandbederf door de suiker in de drank. Bewaar de drank op kamertemperatuur en niet in de koelkast. Als de drank te koel wordt bewaard ontstaan er kristallen in de drank.

Wanneer?
Gebruik dit medicijn tijdens of vlak na het eten, u heeft dan minder kans op maagdarmklachten. Meestal gebruikt u dit medicijn twee of drie keer per dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt en de avondmaaltijd. Hoelang?
Hoelang u dit medicijn moet gebruiken, is afhankelijk van hoeveel kaliumtekort u heeft. De arts zal regelmatig uw bloed controleren. Meestal moet u dit medicijn enkele weken tot maanden gebruiken.

Terug naar overzicht