Medische Encyclopedie – Apotheek W.F. van Heemskerck Duker – Hilversum

Apotheek W.F. van Heemskerck Duker

Kerkbrink 18 1211BX Hilversum Tel:035-6214141 Fax:035-6237362

Medische Encyclopedie

Inhoud

interferon beta

Interferon-bèta behoort tot de interferonen. Interferonen komen van nature voor in het lichaam. Zij spelen een rol in het afweersysteem.

Artsen schrijven het voor bij Multiple Sclerose (MS).

Wat doet interferon beta en waarbij gebruik ik het?

Multiple Sclerose (MS)

Bij multiple Sclerose (MS) valt het eigen afweersysteem de beschermende laag  rond zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg aan. Hierdoor ontstaan ontstekingen en littekens in deze beschermende laag en werken sommige zenuwen minder goed of niet meer.  

Verschijnselen
De klachten van MS zijn afhankelijk van de zenuwen die zijn aangedaan. Vaak begint MS met vermoeidheid en minder goed zien met één oog. Soms zijn er ook spierkrampen en gevoelstoornissen, zoals tintelingen. De klachten kunnen in aanvallen optreden (schubs), maar ook continu aanwezig zijn.

Behandeling
MS wordt behandeld door een neuroloog. Met de behandeling probeert de neuroloog nieuwe schubs te voorkomen en ervoor te zorgen dat u uw dagelijkse activiteiten kunt blijven doen. Een van de medicijnen die uw neuroloog kan voorschrijven is interferon-bèta.

Werking
Interferonen zijn natuurlijk voorkomende eiwitten. De eigen cellen maken deze interferonen aan als ze in contact komen met virussen of als ze beschadigd raken door een andere oorzaak. Deze interferonen maken de aangetaste cellen beter weerbaar.

Wanneer interferon-bèta via een injectie wordt toegediend, heeft het dezelfde werking als natuurlijke interferonen. Het remt de afweer van het lichaam tegen de eigen zenuwcellen. Bovendien zorgt het dat het lichaam ontstekingsremmende stoffen gaat aanmaken. Hierdoor helpt interferon-bèta de zenuwen te beschermen bij MS. Interferon-bèta kan MS niet genezen, maar het kan wel het aantal schubs verminderen en de voortgang van de ziekte vertragen.

U merkt het effect meestal na een aantal maanden. U zult dan minder vaak een schub hebben.

Lees meer over multiple sclerose (ms) . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • In het begin van de behandeling krijgen de meeste mensen griepachtige verschijnselen, zoals koorts, koude rillingen, spier- en gewrichtspijn, moeheid en misselijkheid.

  Deze bijwerkingen verdwijnen meestal na 6 weken tot 3 maanden. Als u hier last van heeft, kunt u een pijnstiller gebruiken die ook de koorts verlaagt, zoals paracetamol of ibuprofen. U kunt de pijnstiller ook innemen voordat u interferon-bèta injecteert.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Pijn, zwelling, roodheid en ontsteking op de plaats van de injectie.

  Het helpt om direct na het prikken de huid te koelen, bijvoorbeeld met een nat washandje of een ijsklontje. Pijn en roodheid verdwijnen snel. De meeste mensen wennen aan deze bijwerking en hebben na een paar maanden tot een jaar geen klachten meer.
  Vanwege deze bijwerking is het belangrijk steeds een andere injectieplaats te kiezen op buik, arm, heup of dijbeen. Waarschuw uw arts als u een denkt dat u een zweertje of abces heeft.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, verlies van eetlust.

 • Psychische klachten, zoals depressie, nervositeit en angst.

  In zeldzame gevallen ontstaan gedachten aan zelfmoord. Waarschuw uw arts, als u zich depressief voelt, of als uw klachten van een depressie verergeren.

 • Hoofdpijn, pijnlijke of stijve spieren, moeheid, slapeloosheid.

 • Huiduitslag, jeuk, verkleuring van de huid, haaruitval. Heeft u de huidziekte psoriasis? Uw klachten kunnen verergeren.

   Huiduitslag kan in zeldzame gevallen wijzen op overgevoeligheid (zie Zeer zelden: overgevoeligheid).

 • Minder rode en witte bloedcellen, en minder bloedplaatjes. U merkt dit aan extreme moeheid, bleke huid en slijmvliezen, meer kans op infecties en meer bloedingen, zoals bloedneuzen.

  Raadpleeg dan uw arts. In zeer zeldzame gevallen is de bloedstolling ernstig verstoord. Hierbij ontstaan bloeduitstortingen in de huid en slijmvliezen en raken de nieren beschadigd. U verliest hierdoor te veel eiwit via de urine. Waarschuw uw arts als u koorts krijgt, of verward bent, gezwollen enkels krijgt, benauwd wordt of als uw plas schuimt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies uit de vagina (doorbraakbloedingen).

 • Hartkloppingen, pijn op de borst en hoge bloeddruk.

  Raadpleeg uw arts bij hartkloppingen of pijn op de borst.

 • Hartfalen, door een verminderde werking van de hartspier. U merkt dat aan kortademigheid, benauwdheid of het vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten).

  Raadpleeg uw arts bij deze verschijnselen.

 • Ernstige vorm van hoge bloeddruk in de longslagader. Waarschuw uw arts bij kortademigheid, pijn op de borst, flauwvallen en vocht in de benen.

 • Te langzaam of te snel werkende schildklier. Als u een schildklieraandoening hebt: uw klachten kunnen verergeren.

  Uw arts zal uw schildklier controleren. Als u stopt met interferon-bèta verdwijnt deze bijwerking binnen enkele weken tot maanden.

 • Epileptische aanvallen (stuipen). Mensen met epilepsie kunnen meer aanvallen krijgen.

  Waarschuw dan uw arts.

 • Ontsteking van de lever of de alvleesklier. Waarschuw uw arts bij plotselinge hevige pijn in de bovenbuik, een gevoelige opgezwollen buik, donkere urine of een gele kleur van uw huid of slijmvliezen (geelzucht).

 • Systemische lupus erythematodes (SLE). Dit is een huidontsteking, waarbij ook ontstekingen in andere organen ontstaan. Verschijnselen zijn: een vlindervormige rode uitslag op het gezicht, maar ook op andere plaatsen, gewrichtsklachten, gewichtsverlies, grieperig gevoel, vermoeidheid, koorts en haarverlies.

  Raadpleeg dan uw arts.

 • Verminderde werking van de nieren, ontsteking van de nieren.

  Waarschuw uw arts als u minder plast, pijn in uw zij heeft, misselijk bent en u zwak voelt.

 • Koude vingers en tenen door een verminderde doorbloeding van de huid. Mensen met de ziekte van Raynaud kunnen hierdoor meer klachten krijgen.

  Neem dan contact op met uw arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten en jeuk.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Waarschuw in deze gevallen direct een arts, of ga naar de Eerste-hulpdienst. Bent u overgevoelig voor interferon-bèta? Geef dat dan door aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik interferon beta gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?

Meestal heeft dit medicijn geen effect op de rijvaardigheid. Autorijden is dan geen probleem. Maar het kan zijn dat u door dit medicijn vermoeid, angstig of nerveus bent of last heeft van slaapstoornissen. Heeft u hier last van? Dan kunt u beter niet autorijden.

Let op: ook MS kan dat ook een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Er is redelijk veel ervaring met het gebruik van dit medicijn tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap (1e trimester). En er zijn geen aanwijzingen dat dit medicijn slecht is voor de zwangerschap of voor de baby. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de laatste 6 maanden van de zwangerschap (2e en 3e trimester) is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een heel kleine hoeveelheid in de moedermelk. Dit is niet schadelijk voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Interferon beta wordt toegediend via injecties. Er zijn 2 soorten interferon-bèta die erg op elkaar lijken, namelijk 1a en 1b. U moet interferon-beta-1a inspuiten in een spier (Avonex) of vlak onder de huid (Rebif). Interferon-beta-1b (Betaferon) spuit u in vlak onder de huid.

U zult in het begin van de behandeling leren hoe u uzelf moet injecteren. Uw arts of een verpleegkundige zal u de eerste paar keer begeleiden tijdens het toedienen van interferon beta. Lees ook de instructies in de bijsluiter.

Kies elke keer een andere injectieplaats, dat verkleint de kans op pijn en irritatie van de injectieplaats.

Wanneer?
Gebruik dit medicijn op een vast tijdstip, dan vergeet u minder snel een dosis.

 • Interferon bèta-1a (Rebif): u gebruikt dit medicijn 3 keer per week, bijvoorbeeld maandag, woensdag en zaterdag.
 • Interferon bèta-1a (Avonex): u gebruikt dit medicijn 1 keer per week.
 • Interferon bèta-1b (Betaferon): u gebruikt dit medicijn om de andere dag.

Hoelang?
Het kan een aantal maanden duren voordat u iets van de werking van interferon-bèta merkt. Als dit medicijn bij u werkt, kunt u het een aantal jaren blijven gebruiken.

Terug naar overzicht