Medische Encyclopedie – Apotheek W.F. van Heemskerck Duker – Hilversum

Apotheek W.F. van Heemskerck Duker

Kerkbrink 18 1211BX Hilversum Tel:035-6214141 Fax:035-6237362

Medische Encyclopedie

Inhoud

fusidinezuur in het oog

Fusidinezuur is een antibioticum. Het werkt tegen infecties met bacteriën, vooral tegen de stafylokok-bacterie.

Artsen schrijven het voor bij ontstoken ogen door infectie met bacteriën. Artsen kunnen het ook voorschrijven bij een langdurig ontstoken ooglidrand.

Wat doet fusidinezuur in het oog en waarbij gebruik ik het?

Ontstoken ogen door infectie

Bacteriën kunnen een ontsteking van het oog veroorzaken. Vaak gaat het om het bindvlies van het oog. Dit is het slijmvlies op het oogwit en aan de binnenkant van de oogleden.

Fusidinezuur-ooggel kan ook worden gebruikt bij een ontsteking van de ooglidrand. Hierbij zijn vaak de talgkliertjes bij de wimpers ontstoken.

Verschijnselen
Meestal ziet u een infectie aan het oog door een rood oog en wat pus dat vrijkomt. Bij het wakker worden merkt u dat de oogleden aan elkaar geplakt zitten. Soms heeft u ook last van een branderig gevoel.

Bij een ontsteking van de ooglidrand heeft u last van droge, branderige, jeukende of geïrriteerde ogen. Uw oogleden kunnen dik en rood zijn, en soms zitten er schilfertjes en korstjes tussen de wimpers. Soms vallen er wimpers uit.

Behandeling
Ontsteking van het oog

Een lichte ontsteking van het oog door een bacterie-infectie gaat meestal binnen een tot twee weken vanzelf over. Haal regelmatig de pus uit de ooghoeken weg met een nat watje met vers kraanwater. Wanneer u contactlenzen draagt, kunt u deze beter uitlaten zolang u klachten heeft.

Als de klachten na 3 dagen nog hetzelfde zijn of als u er veel last van heeft, schrijven artsen soms een antibioticum in oogdruppels of oogzalf voor. Meestal zal de arts in eerste instantie kiezen voor chlooramfenicol.

Artsen schrijven fusidinezuur-ooggel alleen voor als chlooramfenicol onvoldoende werkt en als de arts bovendien verwacht dat de bacterie gevoelig is voor fusidinezuur. Dat is maar bij enkele ooginfecties het geval.

Ontsteking van de ooglidrand
Ontstekingen van de ooglidrand gaan vaak binnen een paar weken over. U kunt kunsttranen gebruiken als u last heeft van droge ogen. Wanneer u contactlenzen draagt, kunt u deze beter uitlaten zolang u klachten heeft.

Om de klachten te verminderen kunt u uw oogleden tweemaal per dag goed schoonmaken. Dit doet u door eerst de oogleden te verwarmen met een warm washandje. Daarna masseert u uw oogleden met uw vingertoppen of een wattenstaafje. Ten slotte maakt u de randen van uw oogleden schoon met een wattenstaafje of wattenschijfje met lauw water.

Als de klachten ondanks goed schoonmaken na 4 weken nog hetzelfde zijn, kan uw arts fusidinezuur-ooggel voorschrijven. U gaat door met het schoonmaken van uw ogen.

Werking en effect
Fusidinezuur bestrijdt verschillende soorten bacteriën, vooral de stafylokok-bacterie.
De werking begint meteen na het indruppelen. Na enkele dagen van gebruik merkt u dat de klachten zijn afgenomen of helemaal zijn verdwenen.

Lees meer over ontstoken ogen door infectie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Jeuk, prikkend of branderig gevoel direct na het druppelen.

  Het oog kan hiervan gaan tranen.

 • Wazig zien, net na het druppelen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Schimmelinfectie in de ogen, door verstoring van het evenwicht van bacteriën.

  Raadpleeg uw arts als de jeuk en roodheid niet overgaan.

 • Overgevoeligheid voor de ooggel. Dit merkt u aan jeuk, roodheid en huiduitslag rond uw oog of op de rest van uw lichaam, zwelling van het gezicht of galbulten. Ook kunt u het merken doordat de oogontsteking niet overgaat.

  Raadpleeg uw arts of apotheker als uw klachten toenemen of als de ontsteking niet binnen enkele dagen overgaat. Mogelijk kunt u overstappen op een andere oogdruppel.
  Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik fusidinezuur in het oog gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft een wisselwerking met andere oogdruppels of oogzalven.

 • Gebruikt u ook oogdruppels? Dien dan eerst de druppels toe. Wacht minstens 3 minuten en breng dan de gel aan. Anders spoelt u de gel weg met de druppels.
 • Gebruikt u ook een oogzalf? Gebruik dan eerst de gel en 3 minuten later de oogzalf.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken of alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder problemen voor de baby.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in (heel) kleine hoeveelheden in de moedermelk. Dit is niet schadelijk voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Bij een infectie in het oog

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek of keukenrol.
 • Verwijder eventuele schilfers en korsten van de oogleden met een watje met kraanwater.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het is niet bekend of deze ooggel de contactlenzen kan beschadigen. Contactlenzen kunt u daarom beter uitlaten gedurende de hele kuur. Is dit bezwaarlijk voor u, overleg dan met uw (oog) arts.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Draai het dopje van de tube en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem de tube in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig uw hoofd achterover en kijk omhoog.
 • Zet de hand met de tube op de hand die het gootje maakt.
 • Breng de opening van de tube boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat de tube uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp zachtjes in de tube en laat één druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • De werkzame stof in deze ooggel kan via het traankanaaltje in de neusholte weglopen. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de binnenooghoek tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Gebruikt u deze gel vanwege een ontstoken traankanaaltje? Dan moet u uw traankanaaltje juist NIET dichtdrukken. De werkzame stof kan dan goed in het traankanaaltje terechtkomen.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op de tube.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.
 • Door de ooggel kunt u tijdelijk wazig zien. Dit verdwijnt vanzelf.

Bij een infectie van een of beide oogleden

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek of keukenrol.
 • Verwijder eventuele schilfers en korsten van de oogleden met een watje met kraanwater.
 • Draai het dopje van de tube en leg het dopje op de zijkant.
 • Breng wat ooggel aan op een wattenstaafje.
 • Wrijf met het wattenstaafje de ooggel op uw ooglid.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op de tube.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.
 • Bewaren

Bewaar de tube bij kamertemperatuur, anders wordt de gel te dik om te gebruiken. De meeste tubes met ooggel zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft geopend.
De ooggel voor eenmalig gebruikt (herkenbaar aan Unit Dose) moet u direct na gebruik weggooien.

Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag om een constant effect te verkrijgen.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt de duur van de kuur aan de hand van het soort en de ernst van de infectie. Meestal moet u met de ooggel doorgaan tot 2 dagen nadat de klachten helemaal verdwenen zijn. Meestal is dit enkele dagen tot 2 weken.

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en moet voortzetten zolang uw arts het nodig vindt. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer. Dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

Merkt u na 3 dagen gebruik nog geen verbetering of zijn uw klachten juist erger geworden? Neem dan contact op met uw arts.

Terug naar overzicht