Apotheek W.F. van Heemskerck Duker

Kerkbrink 18 1211BX Hilversum Tel:035-6214141 Fax:035-6237362

Medische Encyclopedie

Inhoud

flucytosine

Flucytosine is een antischimmelmiddel. Het werkt tegen schimmels en gisten, zoals de Candida-gist en Cryptokokken.

Artsen schrijven het voor bij veel verschillende soorten schimmel- en gistinfecties, zoals voor kan komen bij een hersenvliesontsteking.

Wat doet flucytosine en waarbij gebruik ik het?

Schimmel- en gistinfecties

Dit medicijn wordt gebruikt bij ernstige infecties veroorzaakt door bepaalde schimmels en gisten, zoals de soorten Candida of Cryptokokkus.
Deze schimmels en gisten veroorzaken vooral infecties bij mensen met een verminderde weerstand, zoals mensen met hiv, verzwakte ouderen of mensen met kanker.

Behandeling
Flucytosine wordt bijvoorbeeld gebruikt bij schimmel- of gistinfecties van de longen, de urinewegen, de huid, de hersenvliezen of de ogen.
Flucytosine wordt meestal in combinatie gebruikt met andere antischimmelmiddelen, om het effect te versterken. Meestal is dat het antischimmel-medicijn amfotericine B.

Effect
Bij infecties merkt u na enkele dagen dat de verschijnselen minder worden. Het duurt dan meestal nog 1 tot 2 weken tot de infectie helemaal is verdwenen.

Lees meer over schimmel- en gistinfecties . “

Hersenvliesontsteking

Meningitis, ook wel nekkramp genoemd, is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen door bepaalde soorten virussen, bacteriën of schimmels. De ziekte kan dan ernstig verlopen en ziekenhuisopname is dan nodig.

Flucytosine kan worden gebruikt als de infectie is veroorzaakt door de Cryptokokkus-soort. Het wordt dan gegeven in combinatie met amfotericine B (een ander antischimmelmiddel).

Lees meer over hersenvliesontsteking . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

  • Maagdarmklachten (zoals misselijkheid, buikpijn en diarree).

    Zeer zelden kunnen er beschadigingen ontstaan in de maag of darmen. Dit merkt u door bloed bij de ontlasting of een zwarte, teerachtige ontlasting. Waarschuw een arts.

  • Huiduitslag

    Dit kan komen door overgevoeligheid, maar hoeft niet.

  • Infecties, bloedingen en bloedarmoede. U merkt het aan extreme vermoeidheid, keelpijn, koorts, blaren in de mond, snel blauwe plekken of bloedneuzen of infecties.

    Dit kan komen door te weinig witte bloedcellen, bloedplaatjes of rode bloedcellen. Waarschuw in deze gevallen direct uw arts. Uw arts zal uw bloed regelmatig controleren om deze bijwerking tijdig te signaleren.

  • Leveraandoeningen. Dit merkt u aan een gele kleur van uw huid en oogwit, opgezwollen enkels en benen, donkere urine, bleke ontlasting.

    Waarschuw uw arts als u last krijgt van één van deze verschijnselen.
    Uw arts zal uw bloed regelmatig controleren om deze bijwerking tijdig te signaleren.

  • Hoofdpijn

  • Psychische bijwerkingen, zoals verwardheid, sufheid en hallucinaties.

  • Draaiduizeligheid of gehoorverlies.

  • Hartvaat-aandoeningen, zoals een verstoord hartritme en een iets hogere kans op een hartaanval of beroerte.

    Waarschuw uw arts bij de volgende verschijnselen: pijn op de borst, onregelmatige of snelle hartslag, extreme vermoeidheid, benauwdheid of dikke enkels of voeten.

  • Benauwdheid of kortademigheid.

  • Trillen, moeilijk kunnen stilzitten en rusteloosheid. Moeilijk kunnen bewegen en coördinatieproblemen.

  • Aanval met spierschokken en spierkrampen.

  • Tintelend of doof gevoel in handen of voeten, pijn in armen of benen.

  • Veranderingen in uw bloedglucose.

    Als u diabetes heeft, moet uw bloedglucose regelmatig worden gecontroleerd.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag, jeuk en galbulten. En overgevoeligheid voor UV-licht, zoals van zonlicht. Dit merkt u aan huiduitslag bij blootstelling aan zonlicht.

    Heel zelden een aandoening met ernstige blaren op de huid en slijmvliezen. Waarschuw dan meteen uw arts.
    Blijkt u overgevoelig te zijn voor dit medicijn, meld dat dan altijd aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik flucytosine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn wordt vaak gecombineerd met een ander antischimmelmiddel, namelijk amfotericine B. De combinatie werkt beter, maar geeft ook meer kans op bijwerkingen. Als u de combinatie gebruikt, zal de arts regelmatig uw bloed op deze bijwerkingen controleren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.

Gebruik daarom tijdens de behandeling en tot 6 maanden na het stoppen betrouwbare anticonceptie. Bijvoorbeeld de pil of condooms. Anticonceptie zorgt ervoor dat u niet zwanger wordt. Werken uw nieren minder goed? Gebruik dan tijdens de behandeling en tot 8 maanden na stoppen betrouwbare anticonceptie.

Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het slecht zijn voor de baby. Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. Misschien kan uw arts een andere medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
U krijgt het infuus in het ziekenhuis.

Wanneer?
Het infuus wordt een paar keer per dag gegeven. Zo blijft de hoeveelheid flucytosine in het bloed altijd hoog genoeg om de schimmels te kunnen bestrijden.

Hoelang?

  • Het inlopen van het infuus duurt per keer meestal tussen de 20 en 40 minuten.
  • Hoe lang de kuur precies duurt, hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Meestal is het minstens 2 weken.
Terug naar overzicht