Medische Encyclopedie – Apotheek W.F. van Heemskerck Duker – Hilversum

Apotheek W.F. van Heemskerck Duker

Kerkbrink 18 1211BX Hilversum Tel:035-6214141 Fax:035-6237362

Medische Encyclopedie

Inhoud

fluconazol

Fluconazol is een antischimmelmiddel. Het werkt tegen schimmels en gisten (zoals de Candida-gist).

Artsen schrijven het voor bij schimmel- en gistinfecties bijvoorbeeld van organen, de huid (ringworm, voetschimmel, eikelontsteking en pityriasis versicolor), nagels (schimmelnagels) of laagjes huid met slijm (slijmvliezen), zoals van de vagina en van de mond en slokdarm (spruw).
Wordt ook gebruikt bij huidinfecties door Leishmania-parasieten.

Wat doet fluconazol en waarbij gebruik ik het?

Schimmel- en gistinfecties

Door een verstoord evenwicht tussen bacteriën, schimmels en gisten kunnen bepaalde schimmel- en gistsoorten beter groeien ten koste van andere. Schimmels en gisten kunnen hierdoor infecties veroorzaken in weefsels en organen. Vooral gevoelig hiervoor zijn mensen met een verminderde weerstand, zoals hiv- of aids-patiënten, verzwakte ouderen, mensen met kanker of transplantatiepatiënten.

Behandeling
Uw arts kan fluconazol voorschrijven bij ernstige infecties met schimmels of gisten van huid, slijmvliezen, ogen, organen of in het bloed.

Fluconazol wordt ook gebruikt om dergelijke infecties te voorkomen. Bijvoorbeeld bij mensen die door een verminderde weerstand een grote kans hebben op infecties.


Effect 
Fluconazol werkt tegen schimmels en gisten waardoor de infectie verdwijnt.
Na enkele dagen of weken merkt u dat de verschijnselen minder worden. De genezing kan echter langer duren. Het is daarom belangrijk dat u de kuur volledig afmaakt.

Lees meer over schimmel- en gistinfecties . “

Schimmelinfecties van de huid

Fluconazol wordt gebruikt bij schimmel- of gistinfecties van de huid, nagels en slijmvliezen, zoals voetschimmel, schimmelnagels, ringworm, pityriasis versicolor en vele andere infecties door schimmels en gisten.

Verschijnselen
U merkt een schimmelinfectie van de huid aan jeuk, schilfering of een rode verkleuring van de huid. Het zit vooral op plekjes die vochtig kunnen zijn, zoals tussen de tenen (‘zwemmerseczeem’), in de oksels, liezen of onder de borsten (‘smetten’).

Soms groeit de schimmel in een kring, waarbinnen de huid alweer geneest. Deze vorm heet ringworm.

Oorzaak
De oorzaak is een infectie met schimmels  of gisten, zoals de Candida-gist. Gisten zijn altijd aanwezig op de huid. Als de omstandigheden voor hen gunstig zijn, gaan ze groeien. Deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld vocht en warmte. Soms is de huid beschadigd waardoor een schimmelinfectie kan ontstaan, bijvoorbeeld door strakke schurende kleding. Ook kan het ontstaan door een verminderde afweer, bijvoorbeeld bij ouderen, mensen met hiv of diabetes.

Schimmels en gisten vormen sporen die later weer opnieuw kunnen uitgroeien. Daarom kunnen schimmelinfecties steeds terugkomen.

Behandeling
Een huidinfectie door een schimmel of gist is meestal goed te behandelen met een crème of zalf met een antischimmelmiddel. Artsen schrijven capsules of drank met een antischimmelmiddel pas voor als de infectie zeer ernstig is, vaak terugkomt of als een zalf of crème de schimmel niet goed kan bereiken. Zoals in nagels of op de behaarde hoofdhuid.

Werking
Fluconazol werkt tegen schimmels en gisten waardoor de infectie verdwijnt.
Na inname van de capsule verspreidt het middel zich in het lichaam en hoopt zich uiteindelijk op in nieuwe huidcellen en groeiende nagels. Zo bestrijdt het de schimmelgroei van binnenuit.
Na stoppen met de kuur werkt fluconazol nog lange tijd door, omdat het nog een tijd achterblijft in de huid en nagels.

Effect
U merkt na enkele dagen behandeling dat de jeuk en roodheid minder worden.
Het duurt echter een paar weken voor alle schimmel uit de huid verdwenen is.
Het is daarom belangrijk dat u de kuur volledig afmaakt.

Schimmelinfecties voorkomen
Met de volgende maatregelen kunt u voorkomen dat de schimmelinfectie terugkeert.

 • Houd de huid schoon en droog. Dus na het wassen goed afdrogen. Gebruik eventueel talk in lichaamsplooien. Veel wassen met zeep is juist niet gunstig, omdat hierdoor de bescherming van de huid afneemt. Gebruik liever een pH-neutrale zeep of een middel zonder zeep.
 • Draag katoenen ondergoed. Draag wollen of katoenen  kleding en sokken en verwissel sokken dagelijks. Draag geen knellende of schurende kleding.
 • Draag ventilerende schoenen en verwissel deze dagelijks. Dus geen rubberen of plastic schoenen, maar liever sandalen, of linnen of leren schoenen. Gebruik eventueel een schimmeldodend poeder in de schoenen.
 • Voorkom infectie door in openbare gelegenheden (zwembaden, douches, sportzalen) altijd schoenen of slippers te dragen.
Lees meer over schimmelinfecties van de huid . “

Vaginale schimmelinfectie

Verschijnselen
U merkt een vaginale schimmelinfectie aan jeuk in de vagina en aan de schaamlippen, wit brokkelig vocht of slijm uit de vagina, rood en gezwollen, soms pijnlijk, slijmvlies van de vagina en soms een pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen of bij het vrijen. Maar schimmelinfecties hoeven niet altijd klachten te veroorzaken.

Oorzaak
De oorzaak is een infectie met de Candida-gist. Deze gistsoort groeit altijd op onze huid en in de vagina en is daar in evenwicht met de normaal aanwezige bacteriën.
Soms echter kan Candida te veel gaan groeien. Bijvoorbeeld als er te weinig bacteriën komen door wassen met zeep of het gebruik van antibiotica.
Een vochtige warme omgeving bevordert ook de groei van Candida. Bijvoorbeeld door het dragen van synthetisch ondergoed en inlegkruisjes. Ook kan een toename van vrouwelijk geslachtshormoon, bijvoorbeeld door pilgebruik of tijdens de zwangerschap, de groei van de Candida-gist bevorderen.
Soms is het slijmvlies van de vagina beschadigd waardoor een schimmelinfectie kan ontstaan. Het slijmvlies kan beschadigen door een te droge vagina bij het vrijen, of door het gebruik van tampons.

Behandeling
Behandeling is niet altijd nodig. Een vaginale schimmelinfectie kan ook vanzelf overgaan. Als de klachten blijven, schrijven artsen meestal een behandeling voor met vaginaalcrème, vaginazetpillen (ovula) of vaginatabletten met een antischimmelmiddel.
Eventueel kan de arts fluconazol voorschrijven in capsules die u in moet nemen. Deze werken even goed.

Een Candida-infectie gaat meestal snel over. U merkt na 1 of 2 dagen al dat de verschijnselen als jeuk, vocht of slijm uit de vagina en roodheid verdwijnen.

Schimmelinfecties voorkomen
Met de volgende maatregelen kunt voorkomen dat de schimmelinfectie terugkeert.

 • Was uw vagina niet met zeep. Spoel met lauw water onder  de douche of gebruik een zeepvrije wasemulsie. Gebruik geen vaginale douche of spoeling, vaginale sprays of deodorants.
 • Draag geen strak synthetisch ondergoed, maar katoenen slips. Gebruik ook geen inlegkruisjes of vervang inlegkruisjes vaak.
 • Gebruik geen tampons als u een schimmelinfectie heeft.
 • Vrij niet als u een pijnlijke vagina heeft, of gebruik een glijmiddel.
Lees meer over vaginale schimmelinfectie . “

Spruw (Candida-infectie in de mond)

Spruw is een infectie in de mond en soms ook in de slokdarm. Het wordt veroorzaakt door de Candida-gist. De Candida is een soort gist die van nature veel in de mond voorkomt. In de mondholte bevinden zich bij elk mens veel verschillende bacteriën en gisten. Een Candida- infectie ontstaat als deze bacteriën en gisten elkaar niet voldoende in evenwicht houden.

Oorzaak
Spruw komt nogal eens voor bij jonge baby’s, maar kan ook bij volwassenen optreden. Bijvoorbeeld bij mensen met een verminderde weerstand, zoals hiv- of aidspatiënten, verzwakte ouderen, mensen met kanker of transplantatiepatiënten.
Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en bijnierschorshormonen (corticosteroïden), kan de weerstand tegen een Candida-infectie verminderen.

Verschijnselen
U ziet veel witte vlekjes op de slijmvliezen van tong, de binnenkant van de wangen en het gehemelte. Het geeft verder nauwelijks klachten.

Behandeling
Spruw gaat vaak vanzelf weer over. Een goede mondhygiëne is van belang. Maak een kunstgebit regelmatig schoon, desinfecteer het, en laat het zo nodig weer goed passend maken.

Eventueel schrijft de arts een dikke vloeistof met antischimmelmedicijn voor. Deze werkt rechtstreeks in de mond. Als de infectie vaak terugkomt kan de arts een medicijn voorschrijven dat via het bloed werkt. Bijvoorbeeld fluconazol capsules ofdrank. 

Het kan ook uit voorzorg worden toegepast bij mensen met een verminderde weerstand, zoals hiv- of aidspatiënten, mensen die een transplantatie ondergaan, die cytostatica bij kanker moeten gebruiken of die bestraald moeten worden.

Werking
Fluconazol werkt tegen de Candida-gist, waardoor de infectie verdwijnt.
Het duurt een aantal dagen voor u merkt dat de infectie minder wordt. Het kan een aantal weken duren voor de infectie echt genezen is.

Lees meer over spruw (candida-infectie in de mond) . “

Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid op de voeten, meestal tussen de tenen. Het wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd.

Behandeling
Voetschimmel is meestal goed te behandelen met een crème met antischimmelmiddel. Bij ernstige infecties of infecties die steeds terugkeren, kan een medicijn om in te nemen nodig zijn. Bijvoorbeeld fluconazol.
Hoe fluconazol werkt bij een schimmelinfectie kunt u hierboven lezen, bij Schimmel- en gistinfecties van de huid, bij ‘behandeling’.

Lees meer over voetschimmel . “

Eikelontsteking

Verschijnselen
Bij een eikelontsteking zitten er rode of witte plekken, schilfers of puistjes op de eikel. Soms met jeuk of een branderig gevoel. Meestal komt de eikelontsteking door een schimmel of bacterie. 

Behandeling
Komt de eikelontsteking door een schimmel? Dan kan een antischimmelmedicijn helpen. De antischimmelmedicijnen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De ontsteking verdwijnt meestal binnen 2 weken. Soms kan het 3 weken duren totdat de ontsteking over is.

Meestal is een antischimmelmedicijn in een crème voldoende. Gaat de eikelontsteking niet over? Dan schrijft de arts een antischimmelmedicijn voor om in te nemen. Zoals fluconazol. 

Lees meer over eikelontsteking . “

Pityriasis versicolor

Bij pityriasis versicolor bevinden zich op de huid verkleurde vlekjes. De vlekken zien er donkerder uit op een witte huid, en lichter op een gebruinde huid. Vaak zijn er ook fijne huidschilfers te zien.
De aangedane plekken zitten vooral op hals, borst en rug, maar vaak ook op armen en benen en in het gezicht.

Oorzaak
Pityriasis versicolor is een onschuldige huidaandoening die wordt veroorzaakt door een gist. Iedereen heeft deze gist op de huid. Meestal geeft dat geen klachten, maar soms kan de gist de bovenste huidlaag aantasten. Dit verstoort de vorming van pigment, waardoor de kleine verkleurde vlekken op de huid ontstaan.

Behandeling
Pityriasis versicolor is een onschuldig aandoening. Het hoeft niet te worden behandeld. Als u de vlekjes toch wilt behandelen, kunt u een shampoo met seleensulfide of een crème met miconazol of clotrimazol gebruiken.
Als dit onvoldoende werkt, kan een medicijn om in te nemen helpen. Bijvoorbeeld fluconazol.

De schilfers verminderen binnen enkele dagen. De vlekjes zijn pas na 3 tot 4 maanden verdwenen. U moet eerst weer voldoende huidkleurstof (pigment) hebben gemaakt. Zonlicht kan hierbij helpen.

Lees meer over pityriasis versicolor . “

Schimmelnagels

Schimmelnagels zijn dikke, geelwitte brokkelige nagels. Ze worden ook wel kalknagels genoemd.

Behandeling
Een schimmelnagel geeft over het algemeen geen klachten. Een behandeling is daarom meestal niet nodig.
Als u er toch last van heeft, of als de nagel erg opvalt, kan uw arts besluiten iets aan de schimmelnagel te doen.

Meestal is dan een anti-schimmelmedicijn om in te nemen nodig, zoals fluconazol. Een crème of zalf bereikt niet de plaats waarvandaan de nagel groeit. Een medicijn om in te nemen doet dat wel.

Effect
Genezing kan 3 tot 4 maanden duren, soms langer. Dit is mede afhankelijk van hoe snel uw nagel groeit. De hele nagel moet zich namelijk hebben vernieuwd, zodat alle schimmel eruit verdwenen is.

Lees meer over schimmelnagels . “

Huidinfectie

Fluconazol wordt ook gebruikt bij leischmaniasis van de huid. Deze huidaandoening wordt veroorzaakt door de Leishmania-parasiet.

Fluconazol werkt tegen de Leishmania-parasiet, waardoor de infectie verdwijnt.

Lees meer over huidinfectie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, en diarree. Zeer zelden verstopping, winderigheid, minder eetlust en zuurbranden.

  Deze klachten gaan meestal over als u aan het medicijn gewend bent geraakt.

 • Hoofdpijn

 • Huiduitslag, jeuk of galbulten.

  Dit kan komen door overgevoeligheid voor fluconazol, maar dat hoeft niet. Zie Zeer zelden Overgevoeligheid. Raadpleeg daarom bij huiduitslag uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Slaperigheid of juist slapeloosheid, vermoeidheid, duizeligheid.

 • Wazig zien.

 • Koorts, transpireren.

 • Droge mond, smaken anders waarnemen.

 • Haaruitval (dit herstelt zich na afloop van de kuur).

 • Verminderde leverwerking.

  Dit kunt u merken aan een gevoelige opgezwollen buik, een gele kleur van huid en oogwit (geelzucht), donkere plas en bleke ontlasting. Waarschuw uw arts als u last krijgt van één van deze verschijnselen.

 • Trillen, beven, spierpijn, spiertrekkingen of stuipen.

 • Tintelend of doof gevoel, vooral in handen of voeten. 

  Raadpleeg in dat geval uw arts.

 • Bloedarmoede, infecties of bloedingen.

  Dit kan komen door te weinig rode bloedcellen, witte bloedcellen of bloedplaatjes. U merkt het aan extreme vermoeidheid, keelpijn, koorts, blaren in de mond, snel blauwe plekken of bloedneuzen of infecties. Waarschuw in deze gevallen direct uw arts.

 • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op.

  Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts. 
  Gebruik dit medicijn NIET als u de hartritmestoornis verlengd QT-interval heeft.

   

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u onder andere aan huiduitslag, jeuk, galbulten. 
  In zeer zeldzame gevallen ontstaat een zeer ernstige overgevoeligheid met benauwdheid, zwellingen in het gezicht, flauwvallen of blaren op de huid en in de mond. Ook kan een ernstige overgevoeligheidsreactie optreden met koorts, gezwollen lymfeklieren en huiduitslag.

  Raadpleeg bij overgevoeligheid uw arts.
  Waarschuw bij een ernstige overgevoeligheid direct een arts of ga meteen naar de Eerste-hulpdienst.
  Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn voor dit medicijn, meld dat dan altijd aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of medicijnen die hier veel op lijken, niet opnieuw krijgt..

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik fluconazol gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Medicijnen met een verhoogd risico op hartritmestoornissen. Bij combinatie met fluconazol kan een ernstige hartritmestoornis ontstaan. Vooral bij vrouwen of bij mensen die ouder dan 70 jaar zijn of al een hartziekte hebben. Overleg hierover met uw arts of apotheker. Mogelijk controleert de arts uw hart met een hartfilmpje. Of schrijft hij een ander medicijn voor. U merkt een hartritmestoornis aan plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Neem direct contact op met uw arts als u dit merkt.

Fluconazol heeft ook wisselwerkingen met de volgende medicijnen. Het kan zijn dat fluconazol zelf minder goed werkt, of dat het meer bijwerkingen veroorzaakt. Het kan ook zijn dat het andere medicijn extra bijwerkingen kan geven of minder goed werkt.
Overleg vóór gebruik met uw apotheker of arts als u een van onderstaande medicijnen slikt. Gebruikt u fluconazol maar 1 keer? Of maar 1 keer per week? Dan mag u de combinatie meestal wel gebruiken.

 • De bloedverdunners, acenocoumarol en fenprocoumon. Fluconazol kan de werking van acenocoumarol en fenprocoumon versterken. Meld het aan de trombosedienst als u fluconazol gaat gebruiken. Ook als de dosering van fluconazol wijzigt of als u stopt met fluconazol, moet u de trombosedienst hierover inlichten.
 • Gebruikt u rivaroxaban? Overleg met uw arts. Meestal mag u de combinatie niet gebruiken.
 • Een aantal medicijnen tegen hartklachten of hoge bloeddruk (hart- en vaatmiddelen), namelijk amlodipine, barnidipine, felodipine, lacidipine, lercanidipine, nicardipine, nifedipine en nimodipine.
 • De cholesterolverlagers atorvastatine en simvastatine.
 • Medicijnen tegen epilepsie, namelijk fenytoïne (ook gebruikt bij hartklachten en pijn door schade aan een zenuw) en carbamazepine (ook gebruikt bij manische depressiviteit).
 • Als u de combinatie mag gebruiken, zal uw arts de dosering van fenytoïne of carbamazepine vaak moeten aanpassen.
 • Medicijnen tegen tuberculose (tbc) rifabutine en rifampicine. Mag u de combinatie gebruiken? Bij rifabutine moet de arts meestal de doseringen van rifabutine en fluconazol aanpassen en extra controleren op de bijwerkingen van rifabutine. Bij rifampicine zal de arts de dosering van fluconazol aanpassen.
 • Sommige medicijnen tegen hiv (virus waar u aids van kunt krijgen). Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.
 • Een aantal medicijnen tegen hepatitis C (een vorm van leverontsteking). Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.
 • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking of bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover met uw arts.
 • De afweeronderdrukkers ciclosporine, tacrolimus, everolimus en sirolimus. Overleg met de arts die de afweeronderdrukker voorschrijft.
 • Alprazolam, een rustgevend medicijn. Als u de combinatie mag gebruiken, zal uw arts de dosering hiervan aanpassen.
 • Darifenacine, een medicijn tegen het moeilijk kunnen ophouden van uw plas (urine-incontinentie). U kunt meer last krijgen van bijwerkingen door darifenacine. Neem in dat geval contact op met uw arts
 • De medicijnen tegen cystische fibrose ivacaftor en lumacaftor. Uw arts zal u extra controleren. Soms past de arts de dosering aan van ivacaftor en lumacaftor.
 • Tofacitinib, een medicijn tegen reuma of andere langdurige ontstekingen.
 • Midazolam, een slaapmiddel. Als u midazolam mag gebruiken, zal de arts de dosering hiervan aanpassen.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals slaperig zijn, duizelig zijn en wazig zien. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen.

Gebruikt u ook andere medicijnen die deze bijwerkingen geven? Let er dan op dat u meer last kunt hebben van deze bijwerkingen.

Alcohol kan de bijwerking van dit medicijn sterker maken. Hierdoor kunt u extra suf of slaperig worden. Gebruik daarom liever geen alcohol of drink minder alcohol als u dit medicijn krijgt.

Voor meer algemene informatie kunt het thema ‘Medicijnen in het verkeer‘ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

Alcohol drinken?
Door alcohol wordt u sneller slaperig door dit medicijn. Bovendien verhoogt alcohol de kans op maagklachten en versterkt het de kans op duizeligheid. Gebruik daarom liever geen alcohol als u dit medicijn krijgt.

Alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap

 • Gebruikt u één keer 1 capsule? U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor de zwangerschap of voor de baby.
 • Gebruikt u dit medicijn voor langere tijd (dagen of weken)? Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Dit medicijn is slecht voor de baby. Het kan aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken. Ook is het risico op een miskraam mogelijk iets groter.
  Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding

 • Gebruikt u één keer 1 capsule? Of gebruikt u dit medicijn voor een korte tijd (2 tot 3 weken)? U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk. De hoeveelheid die in de moedermelk komt is niet slecht voor de baby. De eenmalige dosis wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven.
 • Gebruikt u dit medicijn voor langere tijd (langer dan 3 weken)? En geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Capsules: slik de capsule heel door met een half glas water. Niet kauwen. Vindt u het moeilijk om de capsule door te slikken? Maak de capsule dan open. Neem het poeder uit de capsule in met een lepel yoghurt, appelmoes of vla.
 • Drank: schud de drank voor elk gebruik een paar keer om. Meet daarna de juiste hoeveelheid drank af in een maatbekertje of met de bijgeleverde spuit.
 • Infuus: dit wordt in het ziekenhuis aangelegd door een verpleegkundige.

Wanneer?
Bij een aantal infectieziekten hoeft u dit medicijn niet elke dag te slikken, maar 1 of 3 keer per week.

Hoelang?
Voor een goed resultaat moet u de hele kuur afmaken. Onderbreek de kuur niet. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent niet dat alle schimmels of gisten zijn verdwenen.

Hoe lang de kuur precies duurt, hangt af van de plaats en de ernst van de infectie.

 • Vaginale candida-infectie of eikelontsteking: meestal is één keer 1 capsule voldoende. Soms adviseert de arts om 3 dagen later nogmaals 1 capsule te nemen. Heeft u na een week nog altijd last van de jeuk en vocht of slijm uit de vagina? Neem dan contact op met uw arts.
  Om een vaginale infectie te voorkomen: 6 maanden lang 1 keer per week.
 • Schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel of ringworm: de kuur duurt 2 tot 6 weken.
 • Pityriasis versicolor: een kuur duurt 2 tot 4 weken.
 • Schimmelnagels: de kuur duurt 3 tot 12 maanden. Dit hangt onder andere af van de groeisnelheid van de nagel.
 • Schimmelinfecties van organen: de behandeling kan variëren van enkele weken tot een aantal maanden.
 • Spruw: de kuur duurt 1 tot 4 weken.
 • Infectie met de leishmania-parasiet: de kuur duurt meestal 6 weken.
Terug naar overzicht