Medische Encyclopedie – Apotheek W.F. van Heemskerck Duker – Hilversum

Apotheek W.F. van Heemskerck Duker

Kerkbrink 18 1211BX Hilversum Tel:035-6214141 Fax:035-6237362

Medische Encyclopedie

Inhoud

fexofenadine

Fexofenadine is een anti-allergiemedicijn.

Artsen schrijven het voor bij verschillende vormen van allergie, zoals hooikoorts, langdurig ontstoken neusslijmvlies, onstoken ogen door allergie, netelroos en jeuk.

Wat doet fexofenadine en waarbij gebruik ik het?

Allergie

Oorzaak
Bij een allergie reageert uw lichaam te sterk op prikkels uit uw omgeving. Bij hooikoorts zijn dit gras- en boompollen.

Een allergie kan ook ontstaan door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van huisdieren, kwallenbeten of insectensteken. Een allergie kan zich op verschillende manieren en op verschillende plaatsen uiten, vooral in de neus, de ogen, de longen en op de huid.

Verschijnselen
Een door allergie ontstoken neusslijmvlies reageert met niezen, jeuk en een loopneus met waterig slijm. Ontstoken ogen jeuken, zijn rood en voelen branderig aan. Bij hooikoorts is vaak sprake van zowel een ontstoken neus als ontstoken ogen.

Door een allergische reactie van de longen kan benauwdheid, en soms een astma-aanval ontstaan. De huid reageert met jeuk of met galbulten, ook wel netelroos genoemd. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken.

Werking
Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Fexofenadine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen. De werking begint na ongeveer een uur. Dit effect houdt ongeveer een dag aan.

Lees meer over allergie . “

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen.

U kunt hierbij last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan uw neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen.

Hierboven leest u onder Allergie hoe fexofenadine werkt bij allergie.

Lees meer over hooikoorts . “

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

Bij een ontstoken neusslijmvlies door allergie heeft u last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

Hierboven leest u onder Allergie hoe fexofenadine  werkt bij een door allergie ontstoken neusslijmvlies.

Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies . “

Ontstoken ogen door allergie

Bij ontstoken ogen door allergie heeft u last jeuk en een branderig gevoel aan uw ogen. U kunt fexofenadine gebruiken als u ook last heeft van andere allergische klachten, zoals een ontstoken neusslijmvlies.

Hierboven leest u onder Allergie hoe fexofenadine werkt bij allergie.

Lees meer over ontstoken ogen door allergie . “

Netelroos

Door allergie kunnen gezwollen en jeukende plekken op de huid ontstaan. Dit heet netelroos of galbulten.

Hierboven leest u onder Allergie hoe fexofenadine werkt bij allergie.

Lees meer over netelroos . “

Jeuk

Verschijnselen
Jeuk kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven. Soms is de jeuk zo erg, dat men tot bloedens toe krabt.

Oorzaak
Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals leveraandoeningen, nierproblemen of allergie. Als de jeuk door allergie veroorzaakt wordt ontstaat er vaak netelroos of galbulten. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken op de huid.

Behandeling
De beste behandeling tegen jeuk is de oorzaak aan te pakken. Soms is dat niet mogelijk of werkt dat niet snel genoeg. Meestal kunt u dan tegen jeuk plaatselijke verkoelende of verdovende zalven gebruiken. Als de jeuk door een droge huid komt, helpt het de huid goed in te vetten.

Bij jeuk door netelroos kan uw arts dit medicijn voorschrijven.
Als de jeuk niet op één specifieke plek zit, maar over het hele lichaam kan de arts proberen de jeuk van binnenuit te bestrijden met een medicijn om in te nemen, zoals fexofenadine.

Werking
Bij jeuk komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de jeuk. Fexofenadine blokkeert de werking van histamine, waardoor de jeuk kan afnemen. Uw klachten verminderen na ongeveer een uur. De werking houdt een dag aan.

Lees meer over jeuk . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn en duizeligheid.

  • Sufheid, slaperigheid en vermoeidheid.

    Deze bijwerkingen treden meestal in het begin van de behandeling op. Na een paar dagen heeft u hier minder last van. Als u hier last van heeft, kunt u fexofenadine het beste 's avonds innemen.

  • Droge mond, keel of neus.

    Als u last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en diarree.

  • Slapeloosheid, nachtmerrries, opwinding en verwardheid.

    Heeft u hier veel last van? Raadpleeg dan uw arts.

  • Hartritmestoornissen en een vertraagde hartslag.

    Raadpleeg meteen uw arts als u hier last van heeft.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag, jeuk en blozen of doordat de klacht niet overgaat of juist verergert. In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, flauwvallen, pijn op de borst, zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel.

    Raadpleeg bij deze verschijnselen direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor fexofenadine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Mensen met het Brugada-syndroom, een erfelijke hartaandoening, hebben mogelijk een grotere kans op hartritmestoornissen.

    Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander middel. Als u dit middel toch moet gebruiken, zal uw arts u extra onder controleren.

  • Wazig zien, niet scherp kunnen stellen

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik fexofenadine gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Meestal heeft dit medicijn geen effect op de rijvaardigheid. Maar het kan zijn dat u de eerste dagen dat u dit medicijn gebruikt, wat suf, slaperig, vermoeid of duizelig bent. Heeft u hier last van? Dan kunt beter niet autorijden. Na enkele dagen zijn deze bijwerkingen meestal weer over. Autorijden is dan geen probleem.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer‘ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol kan net als dit medicijn versuffend werken. Hierdoor kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen. Probeer het drinken van alcohol daarom eerst met mate.

alles eten?

Bij dit medicijn kunt u beter niet te veel grapefruit of sinaasappel eten, of het sap ervan drinken. Dan is er namelijk kans dat uw medicijn minder goed werkt.

Wilt u grapefruit of sinaasappel eten? Of het sap ervan drinken?

  • Wacht na het innemen van uw medicijn minimaal 4 uur met het eten of drinken van grapefruit(sap) of sinaasappel(sap).
  • Eet per keer niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels.
  • Drink per keer niet meer dan 1 glas grapefruitsap of sinaasappelsap. In 1 glas zit namelijk sap van meerdere grapefruits of sinaasappels.

Als u meer of vaker grapefruit of sinaasappel drinkt of eet, wordt de kans groter dat uw medicijn minder goed werkt. Lees hier meer informatie over citrusfruit en medicijnen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Probeer eerst uw allergische klachten te behandelen met medicijnen in de vorm van oogdruppels, neussprays of crème. Van deze medicijnen komt namelijk minder in uw bloed terecht dan van medicijnen die u via de mond inneemt. De kans is dan ook kleiner dat het medicijn via u bij de baby terechtkomt. Overleg met uw arts welk medicijn voor u mogelijk is.

Zijn oogdruppels, neussprays of crème voor u niet mogelijk of zijn de klachten zeer hevig? Dan kunt u hieronder het advies voor fexofenadine vinden.

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder problemen voor de baby.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in de moedermelk terecht. Het kan bijwerkingen bij het kind geven, zoals sufheid. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?

  • Heeft u altijd last van allergie, neem het dan elke dag in.
  • Heeft u af en toe last, neem het dan alleen in als u een allergische reactie heeft, of een uur voor u een allergische reactie verwacht te krijgen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan iemand met een huisdier waar u allergisch voor bent.
  • Als u last heeft van bijwerkingen zoals sufheid of slaperigheid, dan kunt u de tablet het beste ’s avonds innemen.

Hoe lang?
Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft. Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.

Terug naar overzicht