Medische Encyclopedie – Apotheek W.F. van Heemskerck Duker – Hilversum

Apotheek W.F. van Heemskerck Duker

Kerkbrink 18 1211BX Hilversum Tel:035-6214141 Fax:035-6237362

Medische Encyclopedie

Inhoud

ferrosulfaat

Ferrosulfaat is een vorm van ijzer die het lichaam makkelijk kan opnemen.

Artsen schrijven ferrosulfaat voor bij bloedarmoede.

Wat doet ferrosulfaat en waarbij gebruik ik het?

Bloedarmoede

Bij bloedarmoede kunnen de rode bloedcellen niet voldoende zuurstof door het lichaam transporteren. Hierdoor ziet u bleek en bent u voortdurend vermoeid. Bloedarmoede kan door ijzergebrek ontstaan, omdat ijzer nodig is om de rode bloedcellen zuurstof te laten opnemen. Bloedarmoede kan vele oorzaken hebben, bijvoorbeeld bloedverlies na operaties of bij heftige menstruaties. Bloedarmoede komt soms ook voor tijdens de zwangerschap.

Behandeling
Belangrijke bronnen voor ijzer zijn vlees en vleeswaren, brood en graanproducten, aardappelen en groente. Mocht dit voor u onvoldoende ijzer opleveren, dan kan de arts een ijzerpreparaat, zoals ferrosulfaat, voorschrijven. Het duurt zes weken tot enkele maanden van dagelijks gebruik totdat een ijzertekort is aangevuld.

Lees meer over bloedarmoede . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals maagpijn, misselijkheid, diarree en verstopping.

  Als u hier erg veel last van heeft, kunt u dit middel vlak na het eten innemen.

 • De ontlasting kan zwart verkleuren.

  Dit is een onschuldig verschijnsel.

 • Zweertjes in de mond en tandverkleuring.

  U kunt dit voorkomen door de tabletten direct zonder kauwen door te slikken met een glas water of door de drank via een rietje op te drinken.
  Als uw tanden verkleurd zijn, is dit te verhelpen door polijsten van het gebit.
  Ook het kunstgebit kan verkleuren door de tabletten. Het advies is om het kunstgebit uit te doen bij het innemen van de tabletten.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Darmbloeding

 • Schade aan de slokdarm bij mensen met een slokdarmstenose. Een slokdarmstenose is een vernauwing van de slokdarm.

  Heeft u dit? Gebruik liever geen tabletten, maar gebruik bruistabletten of een drank met ijzer. De bruistabletten en drank geven minder kans op schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts.

 • Huiduitslag, netelroos, roodheid van de huid en jeuk.

  Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik ferrosulfaat gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

De volgende middelen verminderen de opname van het ijzer in ferrosulfaat in het lichaam bij gelijktijdig innemen. Neem de volgende middelen daarom niet tegelijkertijd met ferrosulfaat.

 • Maagzuurbinders en andere medicijnen met calcium (kalk), magnesium of aluminium. Dit zijn Antagel, Rennies, Regla PH en vele andere medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Deze medicijnen verminderen de opname van ijzer in het lichaam. Indien deze medicijnen echt nodig zijn: neem het ijzerpreparaat minimaal twee uur voor of vier uur na deze medicijnen in.
 • Lanthaancarbonaat, een middel dat wordt toegepast bij nierdialysepatiënten. Dit middel vermindert de opname van ijzer in het lichaam. Overleg met uw arts of een ander ijzerpreparaat voor u mogelijk is.

Ferrosulfaat vermindert de opname in het lichaam van de volgende middelen bij gelijktijdig innemen. De werking van deze middelen neemt dan af. Neem de volgende middelen daarom niet tegelijkertijd met ferrosulfaat.

 • Antibiotica van het chinolon-type: ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine en ofloxacine. Bij voorkeur stopt u tijdens de antibioticumkuur een paar dagen met het innemen van ijzer. Overleg hierover met uw arts. Is het niet mogelijk een paar dagen te stoppen? Overleg met uw arts of een ander ijzerpreparaat voor u mogelijk is.
 • De antibiotica van het tetracycline-type tetracycline, minocycline en demeclocycline. Overleg met uw arts of een ander ijzerpreparaat voor u mogelijk is.
 • Het antibioticum doxycycline mag u helemaal niet combineren met een ijzerpreparaat. Het wordt onwerkzaam door het ijzer. Overleg met uw arts of u tijdelijk met het ijzer kunt stoppen of dat een ander antibioticum mogelijk is.
 • Middelen tegen botontkalking: alendroninezuur, clodroninezuur, etidroninezuur en risedroninezuur. Neem het ijzerpreparaat minstens 2 uur na deze middelen in.
 • Schildklierhormonen: levothyroxine en liothyronine. Overleg met uw arts of een ander ijzerpreparaat voor u mogelijk is.
 • Het reumamiddel penicillamine, het parkinson-middel levodopa, het middel tegen hoge bloeddruk methyldopa en het middel tegen de ziekte van Wilson triëntine. Overleg met uw arts of een ander ijzerpreparaat voor u mogelijk is.
 • Het medicijn bij bloedingsstoornissen eltrombopag. Neem het ijzerpreparaat minstens 4 uur vóór of 2 uur na eltrombopag.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Gebruik tegelijk met dit middel geen melkproducten, zoals melk, kaas of yoghurt. De kalk in deze producten vermindert de opname van het ijzer in belangrijke mate.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Tabletten: staand of zittend innemen met water. Dus niet met melk of melkproducten, omdat de kalk in melk de opname van ijzer vermindert. Slik de tablet in zijn geheel door, zonder te kauwen.
 • Drank: drink de drank bij voorkeur met een rietje. Uw tanden kunnen namelijk bruin verkleuren door de oplossing. Zuig de oplossing via een rietje op en zorg daarbij dat het achterin uw keel komt. En dat het dus niet met uw gebit in contact komt.

Neem een halfuur na innemen van dit medicijn geen melk of melkproducten. De kalk in melkproducten zorgt dat minder ijzer in uw bloed komt.
Neem dit medicijn ook niet in met koffie of thee.

Wanneer?

 • U kunt dit medicijn het beste in de ochtend innemen. Dan werkt dit medicijn het beste.
 • Veel voedingsmiddelen verminderen de opname van ijzer in het lichaam. U kunt dit medicijn daarom het beste innemen op een lege maag. Dit is een half uur voor, of minstens een uur na, een maaltijd. De opname in het lichaam verloopt dan het beste.
 • Krijgt u van dit medicijn last van uw maag? Neem dit medicijn dan wel tijdens of vlak na een maaltijd in. Het veroorzaakt dan minder maagklachten.

Hoe lang?
Een ijzerkuur duurt meestal enkele weken tot maanden. Hoe lang u het precies moet gebruiken bepaalt uw arts, eventueel aan de hand van bloedcontroles.

Terug naar overzicht