Medische Encyclopedie – Apotheek W.F. van Heemskerck Duker – Hilversum

Apotheek W.F. van Heemskerck Duker

Kerkbrink 18 1211BX Hilversum Tel:035-6214141 Fax:035-6237362

Medische Encyclopedie

Inhoud

fentolamine met papaverine

Fentolamine behoort tot de vaatverwijders. Het verwijdt de bloedvaten. Papaverine is een spierverslapper. Het verslapt de spieren in de wand van bloedvaten en in de zwellichamen in de penis.

Artsen schrijven de combinatie voor bij een erectiestoornis.

Wat doet fentolamine met papaverine en waarbij gebruik ik het?

Seksuele stoornissen

Verschijnselen
Een erectie ontstaat door een samenspel tussen de zenuwen en bloedvaten in de penis. Door seksuele prikkeling verwijden de bloedvaten zich en stromen de zogenaamde zwellichamen in de penis vol bloed. De bloedvaten die het bloed weer moeten afvoeren worden tijdelijk dichtgedrukt. Hierdoor blijft de penis stijf tijdens seksuele stimulatie.

Bij een erectiestoornis kan de penis niet stijf worden of niet lang genoeg stijf blijven tijdens seksuele prikkeling.

Oorzaken
Oorzaken hiervoor kunnen zijn:

 • leeftijd: het erectievermogen neemt op oudere leeftijd geleidelijk af;
 • psychische oorzaken zoals angst, stress of depressie;
 • lichamelijke oorzaken zoals diabetes, hormoonziekten, hart- en vaatziekten, prostaataandoeningen;
 • het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of overmatig alcohol- en drugsgebruik.

Werking
Als fentolamine en papaverine in het zwellichaam van de penis worden gespoten, verslappen ze de spieren in de wand van deze zwellichamen. Fentolamine verslapt ook de spieren in de wand van de bloedvaten. De aders en zwellichamen verwijden zich daardoor en kunnen beter volstromen met bloed. De penis kan zodoende beter stijf worden en blijft ook langer stijf. Voor de werking is wel seksuele prikkeling nodig.

Artsen schrijven fentolamine-met papaverine-injecties voor als andere behandelingen, zoals het geneesmiddel sildenafil niet voldoende helpen.

Effect
De werking begint direct na inspuiting en bereikt een maximum na ongeveer vijftien minuten. De erectie houdt één tot anderhalf uur aan.

Lees meer over seksuele stoornissen . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Omdat de injectie snel is uitgewerkt, zullen deze bijwerkingen over het algemeen snel verdwijnen.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Kleine bloeduitstorting of blauwe plekken op de plaats van de injectie.

  Mensen met een verhoogde neiging tot bloeden of mensen die bloedverdunnende middelen gebruiken, kunnen het best direct na de inspuiting de injectieplaats drie minuten dicht drukken om bloedingen te voorkomen.

 • Voorbijgaande pijn op de plaats van de injectie. Ook zwelling van de voorhuid kan optreden.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Lang aanhoudende erectie.

  Een erectie die langer dan drie uur aanhoudt kan de zwellichamen en bloedvaten in de penis beschadigen. Waarschuw een arts als de erectie langer dan drie uur aanhoudt.

 • Verdoofd gevoel in de penis.

  Dit verdwijnt weer vanzelf.

 • Duizeligheid en licht gevoel in het hoofd, vooral bij opstaan uit bed of van een stoel.

  Dit gaat bij de meeste mensen snel over, mensen met hartfalen kunnen hier langer last van houden. Als u zich duizelig blijft voelen, sta dan langzaam op uit bed of van een stoel. U kunt het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Als u na enkele dagen nog steeds last heeft van duizeligheid, moet u uw arts raadplegen.

 • Verdikkingen of knobbels op de plaats van de injectie.

  Om dit zo veel mogelijk te voorkomen, raden artsen aan dit middel niet vaker dan een keer per week te gebruiken. Ook is het aan te raden de injectie afwisselend links en rechts aan de basis van de penis in te spuiten. Mochten er toch knobbels ontstaan of mocht u merken dat de penis krom gaat staan, waarschuw dan uw arts. Na stoppen van de behandeling verdwijnen eventuele knobbels meestal weer vanzelf.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik fentolamine met papaverine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen.

In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerking optreden, zijn de volgende.

 • Sommige medicijnen tegen schimmelinfecties, antibiotica en vele andere medicijnen met invloed op het hartritme. U kunt dan last krijgen van meer ritmestoornissen, plotselinge duizelingen of u kunt kortdurend buiten bewustzijn raken. Deze medicijnen mag u daarom NIET samen met dit medicijn gebruiken.
  Uw arts en apotheker controleren of u dit medicijn veilig kunt gebruiken naast uw andere medicijnen. Zorg er daarom voor dat uw arts en apotheker weten welke medicijnen u gebruikt.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact opmet uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
Als u duizelig wordt van dit middel kan alcohol de duizeligheid verergeren. Gebruik dan geen alcohol. Als u geen last heeft van duizeligheid, kunt u alcohol drinken in combinatie met dit geneesmiddel.

alles eten?
U mag alles eten.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Laat u goed voorlichten door arts of verpleegkundige hoe u dit middel moet gebruiken.

 • Was uw handen en uw penis vóór het klaarmaken van de spuit en de injectie.
 • Plaats de lange naald, de opzuignaald, op de injectiespuit.
 • De vloeistof zit in een glazen buisje (ampul).
 • Tik voorzichtig tegen de bovenkant van de ampul om eventuele vloeistof uit de hals naar beneden te laten vloeien. Houd de ampul met de stip naar voren vast, plaats uw duim op de stip en breek de hals van de ampul met uw andere hand af.
 • Verwijder de huls van de opzuignaald, steek de naald in de ampul en zuig de injectievloeistof op. Zuig geen lucht op!
 • Plaats de beschermhuls weer op de opzuignaald en verwijder de opzuignaald. Plaats de korte injectienaald op de spuit en verwijder de beschermhuls.
 • Houd de injectiespuit met de naald naar boven en tik enige malen tegen de spuit om eventuele luchtbellen te laten opstijgen.
 • Druk de spuit zover leeg tot de door uw arts voorgeschreven dosering in de spuit achterblijft.
 • Pak de penis zo dicht mogelijk bij de buikwand vast tussen duim en wijsvinger en trek de huid strak.
 • Kies een stukje huid uit waar u geen bloedvaatjes ziet lopen, dit is meestal een halve centimeter links of rechts van het midden van de penis, dicht tegen de buikwand aan. Kies afwisselend een plek links en rechts om bijwerkingen zoals knobbels en verdikkingen op de plaats van injectie te voorkomen.
 • Desinfecteer de huid met een watje met alcohol.
 • Houd de injectiespuit vast als een pen en druk de naald van de spuit loodrecht in de huid. U moet door een weerstand heen prikken om in het zwellichaam van de penis te komen.
 • Trek de naald weer een klein stukje terug en injecteer de vloeistof in de penis. Dit hoort zonder weerstand te gebeuren. Voelt u wel een weerstand, trek dan de naald nog ietsje terug en probeer opnieuw. Blijft het moeilijk gaan, trek dan de naald er geheel uit en controleer of de naald verstopt zit door er een druppel uit te drukken. Indien de naald niet verstopt is kunt u opnieuw de naald in de penis brengen en opnieuw proberen.
 • Als de spuit leeg is, de naald eruit trekken en de penis licht masseren om de injectievloeistof te verdelen.
 • Gooi de gebruikte naalden weg in een naaldencontainer (bij de apotheek te verkrijgen).

Wanneer?
Gebruik dit middel vlak voordat u seks gaat hebben. Na inspuiten begint de erectie direct en is maximaal na een kwartier.

Gebruik dit middel niet vaker dan één keer per week. Als u het vaker gebruikt heeft u meer kans op bijwerkingen op de plaats van injectie.

Hoe lang?
U kunt dit middel wekelijks gebruiken zolang u wilt.

Terug naar overzicht