Medische Encyclopedie – Apotheek W.F. van Heemskerck Duker – Hilversum

Apotheek W.F. van Heemskerck Duker

Kerkbrink 18 1211BX Hilversum Tel:035-6214141 Fax:035-6237362

Medische Encyclopedie

Inhoud

fampridine

Fampridine versterkt de signalen die de hersenen naar de spieren sturen.

Artsen schrijven het voor bij multipele sclerose (MS).

Wat doet fampridine en waarbij gebruik ik het?

Multiple Sclerose (MS)

Multipele Sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Hierbij ontstaat schade aan het isolatiemateriaal (myeline), dat rondom de zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg zit. Wat de oorzaak van die schade precies is, is nog niet geheel bekend. Wel is bekend dat het afweersysteem (immuunsysteem) een rol speelt.

Verschijnselen
De klachten kunnen zeer uiteenlopend zijn: oogklachten, verlammingsverschijnselen van armen en/of benen, gevoelsstoornissen en moeheid. Bij sommige mensen gaan de klachten op en neer, bij anderen nemen ze langzaam maar zeker toe.

Het verloop van de ziekte verschilt sterk: sommige patiënten hebben uiteindelijk een rolstoel nodig, maar anderen niet.

Behandeling
Er bestaat nog geen behandeling om MS te genezen. Met een behandeling van MS wordt geprobeerd klachten te verminderen en achteruitgang van de ziekte zo veel mogelijk te voorkomen. De neuroloog kan verschillende soorten medicijnen bij MS voorschrijven. Er zijn medicijnen om de afweer te onderdrukken en ontstekingen te remmen, zoals dexamethason, prednison, glatirameer, interferonen en natalizumab.

De neuroloog kan met fampridine proberen het loopvermogen te verbeteren. Fampridine verbetert de prikkelgeleiding door de zenuwvezels. Het is nog een experimentele behandeling waarvan niet zeker is of het daadwerkelijk kan helpen bij MS. Daarom zal de neuroloog een looptest afnemen voordat u begint met de tabletten en na 2 tot 4 weken, om te kijken of het heeft gewerkt.

Lees meer over multiple sclerose (ms) . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Blaasontsteking (urineweginfectie). U merkt dit aan pijn bij het plassen, vaak kleine beetje moeten plassen en buikpijn.

  Raadpleeg uw arts, als u dit merkt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, maagpijn, zure oprispingen of verstopping.

  Door met een lage dosis te beginnen en de dosering geleidelijk te verhogen, heeft u er minder last van.

 • Benauwdheid door extra slijmvorming en vernauwing in de longen. Mensen met astma of COPD zijn hier extra gevoelig voor.

  Raadpleeg uw arts als u astma of COPD heeft. Soms is het nodig uit voorzorg medicijnen tegen benauwdheid te inhaleren.

 • Griep en verkoudheid

 • Keelpijn

 • Tintelingen en een verdoofd gevoel in handen en voeten en rond de mond.

 • Hoofdpijn, duizeligheid en een draaierig gevoel.

 • Vermoeidheid, een zwak gevoel, rugpijn en trillen.

 • Angstgevoelens en slapeloosheid.

 • Hartkloppingen of zeer zelden een onregelmatige hartslag.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Aanval van epilepsie. Mensen met epilepsie kunnen soms meer aanvallen krijgen.

  Stop direct het gebruik en waarschuw een arts.

  Mensen met epilepsie kunnen soms meer aanvallen krijgen. Overleg hierover met uw arts.

 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor fampridine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik fampridine gebruiken met andere medicijnen?

Op dit moment zijn er geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn deel te nemen aan het verkeer als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals duizeligheid, vermoeidheid en een verdoofd gevoel in de handen en voeten. U mag de eerste 3 dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Na 3 dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Let op: ook multipele sclerose kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Mensen met deze ziekte mogen alleen autorijden als zij voldoende controle over hun bewegingen hebben. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Als u ondanks uw aandoening toch mag autorijden, kunt u hieronder het advies voor dit medicijn vinden. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen met uw arts kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.

Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Maar soms kan het ook schadelijk voor de baby of voor u zijn, als MS niet zo goed mogelijk behandeld wordt. Overleg daarom met uw arts over de voor-en nadelen.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of het slecht voor de baby is. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Slik de tablet in zijn geheel door. Breek de tablet niet, maak hem niet fijn, en kauw niet op de tablet, omdat dit de kans op bijwerkingen vergroot.

Wanneer?
Neem de tablet in op een lege maag, dat wil zeggen een 0.5 uur voor of 2 uur na het eten. U slikt dit medicijn 2 keer per dag, met 12 uur ertussen, bijvoorbeeld om 8 uur 's ochtends en om 8 uur 's avonds.

Hoe lang?
Het is afhankelijk van het effect hoe lang u dit medicijn moet gebruiken. Overleg hierover met uw arts.

Terug naar overzicht